20:40 / 30.03.2018.

Autor: B.S./D.P./HRT

Analitičari tvrde: Počeo globalni trgovinski rat

-

-

Foto: - / -

Američki ured za trgovinu predložit će uvođenje novih pristojbi za više od tisuću kineskih proizvoda. Ministar financija u roku od 60 dana predsjedniku mora predložiti i plan o tretiranju kineskih investicija u SAD-u.
Početak globalnoga trgovinskog rata. Tako posljednje poteze američkog predsjednika Trumpa - uvođenje novih tarifa na uvoz čelika i aluminija u SAD te nametanje carinskih pristojbi Kini u iznosu od 60 milijardi dolara, ocjenjuju mnogi analitičari. Trumpove dramatične objave drugi pak vide kao pregovaračku taktiku, posebno kada je riječ o Kini, s kojom Amerika ima duboko isprepletene gospodarske odnose.

Donald Trump nije prvi američki predsjednik koji Kinu optužuje za predatorsku ekonomsku politiku. No, on je prvi koji je nametanjem visokih carinskih pristojbi službenom Pekingu bacio rukavicu u lice.

Američki ured za trgovinu predložit će uvođenje novih pristojbi za više od tisuću kineskih proizvoda. Ministar financija u roku od 60 dana predsjedniku mora predložiti i plan o tretiranju kineskih investicija u SAD-u. Kina Washingtonu poručuje - ne otvarajte Pandorinu kutiju. 

Nametanje carinskih pristojbi mnogi vide kao Trumpovu pregovaračku taktiku. Najprije oštar nastup, a onda kompromis. Kao u slučaju izuzimanja Kanade, Meksika i Europske unije od novih pristojbi za čelik i aluminij. Taktikom koja mu je osigurala uspjeh u poslovima s nekretninama Donald Trump Kinu želi natjerati na zaokret.

Pritom, spremnost Kine da ipak sjedne za pregovarački stol sa SAD-om neki analitičari vide kao prvu dobivenu bitku Donalda Trumpa u trgovinskom sporu dvaju vodećih svjetskih gospodarstava.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!