Angelo Sodano, dugogodišnji vatikanski državni tajnik, umro je u 95. godini

15:05 / 28.05.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters/STA

Papa Benedikt i Angelo Sodano

Papa Benedikt i Angelo Sodano

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Kardinal Angelo Sodano, utjecajni dugogodišnji vatikanski državni tajnik koji je imao važnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske, umro je u dobi od 94 godine, objavila je danas Sveta Stolica. Sodano je umro sinoć. Bio je  bolestan već neko vrijeme, a početkom svibnja hospitaliziran je zbog zaraze COVID-om.

Tajnikom za odnose s državama (šefom diplomacije) Svete Stolice imenovan je 1989., a potkraj sljedeće godine promaknut je za državnog tajnika. Funkciju drugog čovjeka u vatikanskoj hijerarhiji obnašao je idućih 16 godine, do 2006. 
Zaređen za svećenika 1950., Sodano se pridružio diplomatskoj službi nekoliko godina poslije. Služio je u vatikanskim veleposlanstvima u Ekvadoru, Urugvaju i Čileu prije nego što je ponovno pozvan u Vatikan na više administrativne dužnosti.

Poznavatelji stanja u Vatikanu kažu da je Sodano, koji je do smrti nastavio živjeti u Vatikanu, i nakon umirovljenja imao priličan utjecaj na karijere vatikanskih dužnosnika, sve do Benediktova odreknuća 2013. Vjerovalo se da je Sodano, zajedno s papinim osobnim tajnikom Stanislawom Dziwiszem, vodio Crkvu u posljednjim godinama života Ivana Pavla II, odnosno u vrijeme kad mu se znatno pogoršavalo zdravlje zbog Parkinsonove i ostalih bolesti. Papa Franjo je u subotu opisao Sodana kao, "poštovanog čovjeka Crkve" i "svećenika ljubavi".

Štitio svećenike zlostavljače?

Sodano su, međutim, neki mediji i žrtve optuživali da je zataškavao istrage seksualnog zlostavljanja u Crkvi. On je negirao optužbe. U nizu razotkrivanja u listu National Catholic Reporter godine 2010. autor Jason Berry, vodeći stručnjak za krizu seksualnog zlostavljanja u Crkvi otkriva da je Sodano blokirao službeni Vatikan u nakani da istraži oca Marciala Maciela, utemeljitelja vjerskog reda Kristovih legionara, elitnoga reda koji stoji iza jednog od najgnusnijih pedofilskih lanaca u Katoličkoj Crkvi.

Godine 2010., četiri godine nakon što je papa Benedikt zamijenio Sodana na mjestu državnog tajnika, bečki kardinal Christoph Schönborn optužio je Sodana da je blokirao istragu o bivšemu austrijskom kardinalu Hansu Hermannu Groeru, optuženom za pedofiliju. Groer se ipak povukao s mjesta bečkog nadbiskupa 1995. nakon optužbi da je u prošlosti seksualno zlostavljao mlade sjemeništarce. Umro je 2003. godine ne priznavši krivnju niti se suočivši s optužbama.

Druga kontroverzija koja se veže uz Sodanovo ime potpora je brutalnom Pinochetovu režimu dok je bio nuncij u Čileu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!