Hrvatska veleposlanica: 20-ak hrvatskih državljana u cijeloj Ukrajini

12.03.2022.

11:27

Autor: Petar Vlahov/Vijesti/IMS/B.A./HRT

Anica Djamić

Anica Djamić

Foto: Vijesti / HRT

- Dok možemo biti ovdje, mi ćemo biti, rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić jutros u Lavovu u razgovoru za HTV-ove Vijesti. Rekla je da je na području cijele ratom zahvaćene zemlje 20-ak hrvatskih državljana.

U Lavov je premješteno hrvatsko veleposlanstvo, koje se sada fokusira, među ostalim, na izvlačenje hrvatskih državljana iz Ukrajine.


- Treba reći da ih još ima na području cijele Ukrajine, nisu samo u Kijevu. Njih ima 20-ak o kojima vodimo brigu, rekla je Djamić, ističući da su među njima i novinari.


- Apeliramo na sve građane Hrvatske koji se možda nalaze u Ukrajini, a nisu se još nama javili, da nam se jave, rekla je.


Djamić je rekla da je u Dnjipru jedna obitelj koja se još nije do kraja odlučila na odlazak.


- Situacija se ondje usložnjava iz dana u dan i naravno da je naša preporuka da se što prije premjeste. Mi smo s njima, ali i sa svima drugima čije podatke imamo u redovitom kontaktu i vodimo o svima računa, rekla je veleposlanica.


Osvrćući se na pitanje sigurnosti u Lavovu, Djamić je rekla da je cijela Ukrajina zahvaćena ratom.


- Sigurni nismo nigdje, ali ne usudim se prognozirati i spekulirati. Ne znam što će biti. Ali dok god možemo biti ovdje, mi ćemo biti, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!