14:30 / 11.12.2018.

Autor: V.K./Hina

Ankara: Pregovori s UN-om o istrazi o Khashoggijevu ubojstvu

-

-

Foto: - / -

Turska pregovara s UN-om o međunarodnoj istrazi o ubojstvu saudijskog novinara Khashoggija u Istanbulu.
Turska pregovara s Ujedinjenim narodima o eventualnoj međunarodnoj istrazi o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

"O tome smo razgovarali s UN-ovim glavnim tajnikom i našim kolegama i nastavit ćemo to činiti", rekao je ministar Mevlut Cavusoglu.
"Na rubu G20 (početkom prosinca), s brojnim našim kolegama, napose iz Kanade, izrazili smo spremnost da podnesemo zajednički zahtjev", dodao je na konferenciji za novinare u Ankari.

Jamala Khashoggija, novinara koji je bio kritičan prema vlasti u Rijadu, ubili su saudijski agenti 2. listopada u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.
Turska je isprva odbijala međunarodnu istragu i odlučila se za izravnu suradnju sa saudijskim vlastima.
No Ankara neprestano upozorava da Rijad, koji tvrdi da je ubojstvo počinjeno bez njegova pristanka, nedovoljno surađuje.

Saudijske vlasti odbile su turski zahtjev za izručenje osumnjičenika, među kojima su dvojica bliskih suradnika prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koje Ankara optužuje da su sudjelovala u "planiranju" ubojstva.

Ta dvojica, Ahmed al-Assiri i Saoud al-Qahtani razriješeni su dužnosti 20. listopada, nakon što je međunarodna javnost osudila Rijad poslije ubojstva novinara, suradnika Washington Posta.

"Krivcima se mora suditi po turskom zakonu", istaknuo je u utorak Cavusoglu. "Zašto nećete da im se sudi u Turskoj? Bojite li se da se ne otkrije identitet onih koji su naredili ubojstvo?".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je "vrh saudijske države" za upletanje u to ubojstvo, oslobađajući krivnje prijestolonasljednikova oca, kralja Salmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!