14:24 / 20.08.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Anketa: Velika većina Švicaraca za brak za sve

ilustracija

ilustracija

Foto: Arek Socha / Pixabay

Velika većina Švicaraca sklona je načelu braka za sve, o čemu će 26. rujna glasati, pokazala je anketa čije je rezultate objavio istraživački institut gfs.bern. Danas je u Švicarskoj građanski brak moguće službeno sklopiti samo između muškarca i žene.

Istraživanje je provedeno u kolovozu i ukazuje na to da bi se velika većina Švicaraca koji su voljni sudjelovati u glasanju ili njih 69 posto, izjasnila za brak za sve. Preciznije, 55 posto ih je odgovorilo da je "apsolutno za", 14 posto je "radije za nego protiv", a 29 posto ih je protiv.

Anketa je pokazala i da bi 'za' glasao gotovo jednak postotak ljudi u ruralnim sredinama kao u gradovima te da je više nesklonih brakovima za sve u švicarskoj regiji talijanskoga govornog područja - unatoč odobrenju većine - nego u ostalim dijelovima zemlje.

Danas je u Švicarskoj građanski brak moguće službeno sklopiti samo između muškarca i žene. Istospolni parovi imaju mogućnost sklapanja registriranog partnerstva, a svake je godine iskoristi oko 700 ljudi. Takvo se partnerstvo razlikuje od legalno priznatog braka, osobito kad je riječ o posvojenju djece ili pristupu medicinski potpomognutoj oplodnji.

Nakon višegodišnje procedure parlament je u prosincu prošle godine usvojio prijedlog zakona kojim se istospolnim parovima odobrava brak, kao i u ostalim europskim zemljama. No konzervativni krugovi odmah su najavili da će pokrenuti referendum, zahvaljujući sustavu izravne demokracije koji je na snazi u Švicarskoj.

Vlada i parlament pozvali su građane da podupru brak za sve kako bi se eliminirala "nejednakost koja je danas prisutna" između istospolnih parova i parova koje čine muškarac i žena.

Ako ga Švicarci potvrde, izmjena zakona omogućit će istospolnim parovima sklapanje građanskog braka te će oni postati institucionalno i pravno ravnopravni s ostalim parovima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!