Ankete: Sve veća većina Šveđana podržava priključenje NATO-u

20.04.2022.

10:46

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: patrice6000 / Shutterstock

Sve veća većina Šveđana je za ulazak u NATO, pokazuje anketa objavljena u srijedu, dok kreatori politike u Švedskoj i u Finskoj važu bi li se zbog ruske invazije na Ukrajinu trebala završiti višedesetljetna vojna neutralnost.

Anketa koju je proveo Demoskop, a naručio list Aftonbladet, pokazuje da je 57 posto Šveđana sada za članstvo u NATO-u, u odnosu na 51 posto u ožujku. Oni koji se protive priključenju pali su na 21 posto s 24 posto, a neodlučnih je prije bilo 25 posto, a sada je 22 posto.

Anketa provedena u ožujku prvi put je pokazala da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

Švedska nije bila u ratu od Napoleonova vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na nesudjelovanju u vojnim savezima. No, poput Finske, invazija Ukrajine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", prisilila je na radikalno preispitivanje. Obje zemlje sada smatraju vrlo vjerojatnim da će se pridružiti savezu 30 država.

Švedska vlada preispituje sigurnosnu politiku s izvješćem koje bi trebalo biti gotovo do kraja svibnja, a vladajući socijaldemokrati vode unutarnju raspravu o tome hoće li odustati od svog dugogodišnjeg protivljenja NATO-u.

Anketa Demoskopa, koja se sastojala od 1177 intervjua obavljenih od 14. travnja do 19. travnja, također je pokazala sve veću potporu članstvu među glasačima socijaldemokratima koji su znatno više naklonjeni pridruživanju savezu nego što mu se protive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!