Argentina najavljuje pomoć radnicima i umirovljenicima

28.08.2023.

07:11

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ublažavanje pritiska inflacije

Ublažavanje pritiska inflacije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Argentinsko ministarstvo gospodarstva najavilo je mjere koje bi radnicima i umirovljenicima trebale ublažiti pritisak inflacije, pojačan devalvacijom pesosa u sklopu pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditu.


U iduća tri mjeseca vlada će gotovo 3,7 milijuna umirovljenika isplatiti po 37 tisuća pesosa (oko 105 dolara po aktualnom službenom tečaju), naveo je u popisu mjera na Instagramu ministar gospodarstva Sergio Massa.

Radnici će dobiti kredite ukupne vrijednosti 400 milijardi pesosa, a samozaposleni porezne olakšice kroz razdoblje od šest mjeseci, napisao je ministar.

Vlada će povećati i potporu za hranu, naveo je Massa.

Najavio je i obustavu naplate izvoznih carina za skupinu proizvoda, poput vina, riže i duhana, i subvencije za nabavu umjetnih gnojiva poljoprivrednicima čiji je urod stradao u najvećoj suši u povijesti Argentine.

Vlada će uz potporu bankovnog financiranja osigurati i 770 milijuna dolara poticaja za izvoz, a kompanijama je naložila da osiguraju doplatak za 5,5 milijuna radnika čije plaće ne premašuju 400 tisuća pesosa (1.140 dolara po službenom tečaju), rekao je ministar gospodarstva.

- Cilj je da svaki gospodarski sektor dobije državnu pomoć, istaknuo je.

Prije dva tjedna vlada jer devalvirala peso za gotovo 20 posto, što je dodatno potaknulo ionako visoku inflaciju i još više smanjilo kupovnu moć građana. Inflacija u Argentini iznosi oko 115 posto.

Devalvacija pesosa rezultat je, po Massi, zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji s Argentinom pregovara o 44 milijardi dolara kredita.

Massa je kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima koji će biti održani 22. listopada. U anketama trenutno je izjednačen s kandidatkinjom oporbe, bivšom ministricom sigurnosti Patriciom Bullrich i ultralibertarijanskim autsajderom Javierom Mileiom.

Predsjednički izbori u Argentini bit će pod povećalom zbog pregovora s MMF-om ali i ulaska u skupinu BRICS od siječnja 2024. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!