Argentina uvodi kontrolu cijena u supermarketima na 90 dana

19.08.2023.

07:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Argentina

Argentina

Foto: Agustin Marcarian / Reuters

Argentinska vlada u petak je ograničila mjesečna povećanja cijena u supermarketima na najviše 5 posto u narednih 90 dana, pokušavajući smanjiti troznamenkastu inflaciju uoči općih izbora.


Ministar gospodarstva Sergio Massa objavio je tu odluku nakon sastanka s predstavnicima supermarketa, ističući da su dužnosnici postigli dogovor s predstavnicima 31 lokalnog lanca supermarketa o "stabilizaciji" cijena do nacionalnih izbora zakazanih za listopad.

Massa je kandidat za predsjednika vladajućih peronista, nakon što je osvojio najviše glasova od svih peronista na predizborima prošle nedjelje.

Protukandidati Masse su radikalni libertarijanac Javier Millei, koji je osvojio najviše glasova od svih kandidata u zemlji, te nada desnog centra Patricia Bullrich.

Sporazumom su predviđene porezne olakšice za one supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od 5 posto mjesečno, uz kreditni program za male i srednje poduzetnike koje opskrbljuju supermarkete, stoji u priopćenju ministarstva.

Ranije je vada donijela druge inicijative za zamrzavanje cijena kako bi se obuzdala velika godišnja inflacija, koja je u srpnju premašila 113 posto.

Očekuje se da će potrošačke cijene dodatno porasti u kolovozu pošto je nakon neočekivane pobjede Mileija na predizborima došlo do oštre devalvacije pesosa.

U četvrtak je ministarstvo objavilo da će zamrznuti cijene goriva do 31. listopada nakon dogovora s industrijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!