Argentinski političar odao minutu šutnje "palima u Hrvatskoj" u ratu s Rusijom

18:39 / 04.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: danielo / Shutterstock

Argentinski političar Mario Ishii, koji je prije mjesec dana s predsjednikom Albertom Fernándezom boravio u Rusiji na sastanku s Vladimirom Putinom, u srijedu je tijekom govora u lokalnom parlamentu pomiješao Ukrajinu s Hrvatskom, što je izazvalo komentare u toj južnoameričkoj zemlji.

Ishii (62) je gradonačelnik gradića José C. Paz, udaljenog 35 kilometara od Buenos Airesa, u čijem je lokalnom parlamentu u petak htio otvoriti raspravu minutom šutnje za žrtve ruske invazije u Ukrajini.

- Prije nego što počnem govoriti, htio bih da minutom šutnje zatražimo mir i da odamo počast svim palima u ovim trenucima u Hrvatskoj, vezano uz rat koji se odvija s Rusijom. Molim vas za minutu šutnje, rekao je Ishii, pokazuje video snimka njegovog govora objavljena u argentinskim medijima.

Ishii je zatim ustao nakon čega je održana minuta šutnje. Nitko od prisutnih mu u tom trenutku nije ukazao na pogrešku u navođenju zemlje u kojoj se odvija sukob.

Ishii je 3. veljače bio jedini gradonačelnik iz Argentine koji je bio u pratnji argentinskog predsjednika Fernándeza u Rusiji tijekom susreta s ruskim predsjednikom Putinom.

Miješanje Ukrajine i Hrvatske ponekad se može čuti i među stanovnicima Španjolske.

Nakon nogometne utakmice Seville i zagrebačkog Dinama odigrane 17. veljače jedan je taksist u noćnim satima bio upitan je li imao dobar promet te večeri zbog dolaska 1200 Dinamovih navijača.

- Ništa, ti Ukrajinci su siromašni pa se ne voze taksijem, odgovorio je za Hinu misleći na navijače hrvatskog prvaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!