Argentinu zahvatio toplinski val nezapamćen u posljednjih 60 godina

11.02.2023.

20:42

Autor: Hina/I.B.

Vrućine

Vrućine

Foto: Shutterstock / HRT

Toplinski val kakav nije zapamćen u više od šest desetljeća zahvatio je Argentinu, gdje su u devet pokrajina na sjeveru i u središtu zemlje izdana upozorenja na ekstremne temperature, priopćila je Državna meteorološka služba (SMN).

U toj je zemlji prije nekoliko dana zabilježen osmi toplinski val od početka ljeta na južnoj polutci, s temperaturom od gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, a u proteklom desetljeću bilo ih je četiri do pet tijekom ljeta, podsjeća SMN.

Usporedbom svih razdoblja od studenog do siječnja, ljeto 2022.-2023. najtoplije je od 1961., s porastom prosječne temperature za 1,7 stupnjeva.

- Jedan toplinski val uobičajena je klimatska pojava. No zbog klimatskih promjena toplinski valovi su češći i jači na svim kontinentima, komentirao je za AFP meteorolog Enzeo Campetella.

U subotu dopodne u Buenos Airesu živa u termometru popela se na 36 stupnjeva i očekuje se da će poslijepodne dosegnuti 38, što je rekord za siječanj u posljednjih  60-ak godina.

Toplinski valovi počeli su u studenom.

SMN je u subotu izdao "narančasti alarm" zbog ekstremnih temperatura u pokrajinama Corrientesu, Misionesu, San Luisu, Mendozi, La Pampi i Buenos Airesu te "žuti alarm" u Cordobi, Entre Riosu i San Juanu.

U Patagoniji (na jugu) temperatura je u četvrtak dosegnula čak 42 stupnja u priobalju pokrajine Rio Negra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!