Armagno: Kina sve veća prijetnja u vojnoj svemirskoj utrci

28.11.2022.

07:37

Autor: P.F./Hina/HRT

Astronaut

Astronaut

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Brzo jačanje kineskih vojnih sposobnosti predstavlja sve veći rizik za američku nadmoć u svemiru, poručila je čelnica svemirskih snaga američke vojske.

Nina Armagno, načelnica stožera američkih svemirskih snaga, kazala je da je Peking napravio značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući u područjima poput satelitske komunikacije i svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu, što omogućuje zemljama da brzo povećaju svoje svemirske programe.

- Mislim da je potpuno moguće da bi nas mogli dostići i prestići. Apsolutno, rekla je Armagno u Sydneyu na događaju u organizaciji think thanka Australski institut za stratešku politiku koji djelomično financiraju vlada SAD-a i Australije.

- Zapanjujući je napredak koji su ostvarili, zapanjujuće brz, dodala je.

Povijesno zaostajući u svemirskoj utrci kojom dominiraju Sjedinjene Američke Države i Rusija, Peking je posljednjih godina napravio značajan napredak koji je uznemirio Washington.

Ye Peijian, voditelj kineskog programa istraživanja Mjeseca, usporedio je Mjesec i Mars sa spornim otocima u Južnokineskom moru koje Peking pokušava prisvojiti.

Kina također razvija eksperimentalnu tehnologiju usmjerenu na rudarenje asteroida i malih planeta radi prirodnih resursa.

Uz Rusiju, Kina je također provela bezobzirne testove projektila koji su posljednjih godina stvorili opasne količine svemirskog otpada, rekla je Armagno.

- Krhotine su bile prijetnja svim našim sustavima u svemiru, a ti su sustavi vitalni za sigurnost, gospodarske i znanstvene interese svih zemalja, poručila je.

Svemirske snage (entg. Space Force) osnovane su 2019. kao četvrta grana američke vojske.

Armagno je prva stalna zapovjednica svemirskih snaga koje će u utorak lansirati tri astronauta na svoju novu svemirsku postaju u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!