Armenci slave: "Znate, ponekad u sebi plačem"

25.04.2021.

21:12

Autor: Zdenka Kardum/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Genocid nad Armencima

Genocid nad Armencima

Foto: Zdenka Kardum/Dnevnik / HRT

Joe Biden ušao je u povijest kao prvi američki predsjednik koji je službeno priznao da su deportacije i masakr nad Armencima - koje su tijekom Prvog svjetskog rata počinile snage Osmanskog Carstva - genocid. Bidenovi prethodnici u Bijeloj kući izbjegavali su takav potez u strahu da ne naštete odnosima SAD-a s Turskom. Izjava je odjeknula u svijetu i izazvala brojne reakcije.


Armenska dijaspora u Americi pozdravila je izjavu Joea Bidena, koji je sustavna ubojstva njihovih predaka koja su počinile snage Osmanskog carstva tijekom i nakon Prvog svjetskog rata, službeno nazvao genocidom. 

- Sretna sam što moja djeca svjedoče ovom danu. Naporno smo radili kako bismo vidjeli da Amerika prepoznaje genocid nad Armencima, rekla je Araz Artinian iz Los Angelesa.

- Znate, ponekad u sebi plačem, to je tužan dio. Ali hvala Bogu što je naš predsjednik od svih predsjednika jedini imao hrabrosti da ustane i prizna genocid, naglasio je Varoujan Kiodjian, unuk žrtve genocida.

Oduševljenje i u Armeniji. Armenski premijer u ostavci, Nikol Pašinjan, u poruci na Facebooku zahvalio je Joeu Bidenu na snažnoj i neprocjenjivoj potpori. 

- Priznanje genocida ohrabrujući je primjer za sve koji žele graditi pravedno i tolerantno međunarodno društvo, piše na svom Facebooku Nikola Pašinjan.

Reagirala je i službena Ankara. Turski predsjednik Tayyip Erdogan snažno je osudio, kako je istaknuto, upletanje treće strane u unutarnja pitanja te zemlje.

Na Twitteru se oglasio i prvi čovjek turske diplomacije Melvut Cavusoglu.

- Riječi ne mogu promijeniti ili ponovno ispisati povijest. Ni od koga nećemo učiti ništa vezano za vlastitu prošlost. Politički oportunizam najveća je izdaja mira i pravde, objavljuje Cavusoglu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor američkog veleposlanika u Ankari zbog Bidenove izjave. Ankara ju je osudila i ocijenila neprihvatljivom. 

Povijesna deklaracija Joea Bidena razbjesnila je i stanovnike Turske.

- Oni sada govore o genocidu. To nas doista uznemirava i muči, govori stanovnica Istanbula.

- Ne smatram da je ta izjava iskrena. Biden ne može reći postoji li genocid ili ne, istaknuo je stanovnik Istanbula.

Bidenova izjava mogla bi zaoštriti nestabilne odnose dvaju saveznika NATO-a. 

Povjesničari procjenjuju da je osmanska vojska ubila do milijun i pol Armenaca. Turska priznaje da je mnogo Armenaca ubijeno u borbama, ali negira bilo kakvu genocidnu namjeru.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!