Armenija odbila da se u 2023. na njezinu teritoriju održe ruske vojne vježbe

10.01.2023.

13:32

Autor: Hina/HRT

Nikol Pašinjan s ruskim predsjednikom Putinom krajem prosinca

Nikol Pašinjan s ruskim predsjednikom Putinom krajem prosinca

Foto: Sputnik/Alexei Danichev / Kremlin via REUTERS

Armenija je u utorak objavila da je odbila biti domaćin vojne vježbe saveza na čelu s Rusijom u 2023., u prilikama nezadovoljstva Moskvom zbog zatvaranja važnog prometnog pravca za opskrbu enklave Nagornog Karabaha.

Informacija dolazi u času kada Armenija pokazuje pojačane znakove netrpeljivosti prema svom ruskom savezniku kojemu predbacuje da ne reagira na "provokacije" Azerbajdžana u vezi s Karabahom, gdje je Moskva, koja je trenutno zaglibila u ofenzivi u Ukrajini, rasporedila svoje mirovne snage.


- Armenija misli da ove godine nije primjereno održavati vježbu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (...) Ta se vježba neće održati, rekao je premijer Nikol Pašinjan na tiskovnoj konferenciji.


Kako je rekao Pašinjan, Erevan je o tome već obavijestio vojni savez koji predvodi Moskva, a okuplja više bivših sovjetskih republika.


Napose je predbacio Organizaciji zbog toga što "nije osudila djelovanje Azerbajdžana", a Rusiji da ne ispunjava svoju zadaću "jamca armenske sigurnosti".


- Armenija je očekivala posebne akcije ruskih i drugih partnera na polju sigurnosti. No Erevanu je rečeno da granice Armenije i Azerbajdžana nisu utvrđene, požalio se još Pašinjan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!