Armenski i azerbajdžanski predsjednik svađali se pred Putinom

25.05.2023.

17:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Euroazijsko ekonomsko vijeće u Moskvi

Euroazijsko ekonomsko vijeće u Moskvi

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool / REUTERS

Čelnici Azerbajdžana i Armenije u četvrtak su se otvoreno svađali pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u prepirci koja je još jednom ukazala na goleme razlike u stajalištima u vezi spornog Nagorno-Karabaha.

Na sastanku u Moskvi armenski premijer Nikol Pašinjan pokrenuo je pitanje Lačinskog koridora, ceste koja povezuje Armeniju s Nagorno-Karabahom, teritorijem unutar Azerbajdžana s većinski armenskim stanovništvom.

Azerbejdžanski aktivisti su od sredine prosinca blokirali prolaz tom cestom, a Pašinjan smatra da ona mora biti kontrolom ruskih mirotvoraca.

Baku je u međuvremenu na koridoru postavio kontrolnu točku.

- Azerbajdžan je, nažalost, blokirao taj koridor, rekao je Pašinjan tijekom okruglog stola Euroazijskog ekonomskog vijeća u Moskvi.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev mu je odgovorio.

- Azerbajdžan nije blokirao nikakav koridor. Nema potrebe koristiti ovu platformu za neutemeljene optužbe.

Dvojica čelnika potom su se svađala nekoliko minuta, dok Putin nije uskočio rekavši da je riječ o osjetljivoj temi.

Putin bi kasnije trebao održati trilateralne razgovore s čelnicima dviju država.

- Sad ćemo imati priliku, kao što smo i dogovorili, o svemu razgovarati mirno, u poslovnoj maniri trilateralnog formata i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promijeniti situaciju ne samo između Armenije i Azerbajdžana, nego i u regiji, prema putu konstruktivnog razvoja, rekao je Putin.

- Uvjeravam vas da je to interes svih ovdje, apsolutno svih, dodao je.

Armenija i Azerbajdžan su u sukobu već tri desetljeća i vodili su dva rata zbog Nagorno-Karabaha.

Posljednjih mjeseci obje strane izražavaju sve veću spremnost da potpišu trajni mirovni sporazum, no sukobi se nastavljaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!