Kroz asistencijski centar u Bratislavi prošlo je 30.000 izbjeglica

30.04.2022.

09:08

Autor: Ivana Perić/Studio 4/IMS/HRT

Prihvatna točka u Bratislavi

Prihvatna točka u Bratislavi

Foto: HRT / HTV

Iz Ukrajine je dosad otišlo oko 5 i pol milijuna ljudi. Najviše ih je u Poljskoj i Rumunjskoj, a oko 25.000 Ukrajinaca sigurnost je pronašlo u Slovačkoj. HRT-ovi novinari posjetili su prvu prihvatnu točku u Bratislavi, gdje izbjeglice mogu dobiti sve što im treba.


Prije mjesec dana u Bratislavi je na prostoru bivšeg privremenog autobusnog kolodvora otvoren Asistencijski centar, odnosno mjesto na kojem se prijavljuju izbjeglice iz Ukrajine, nakon što dođu u Slovačku, odnosno Bratislavu.

Mihela Guldanova, glasnogovornica Asistencijskog centra u Bratislavi, kazala je da su sadašnji prostor, koji je bio vrlo devastiran, uredili za devet dana. Centar je zamišljen kao mjesto za izbjeglice na kojem bi mogli dobiti sve važne informacije. Ondje se nalazi i policija, imigrantski ured i socijalna služba. Postoje i zone za odmor te ekumenski centar. 

Prema planovima centar bi trebao biti otvoren do kraja godine, kazala je Guldanova. Ako se i zatvori, onima kojima je potrebna i dalje će se pružati psihološka i financijska pomoć. 

Kroz ovaj centar prošlo je oko 30.000 ukrajinskih izbjeglica. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!