11:18 / 07.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Assange nastavlja pravnu bitku protiv izručenja SAD-u

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: - / REUTERS

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange nastavlja na londonskom sudu svoju pravnu bitku protiv izručenja Sjedinjenim Državama, odgođenu zbog pandemije koronavirusa.
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange nastavlja na londonskom sudu svoju pravnu bitku protiv izručenja Sjedinjenim Državama, odgođenu zbog pandemije koronavirusa.

Američke vlasti optužuju 49-godišnjeg Juliana Assangea, rođenog u Australiji, za urotu hakiranja državnih računala i kršenje zakona o špijunaži.

Pristaše Assangea vide kao pobornika slobode govora koji je razotkrio američku zloporabu moći.

Njegovi kritičari kažu da je objavljivanjem povjerljivih dokumenata nepromišljeno ugrozio živote obavještajnih izvora u Iraku, Iranu i Afganistanu.

Na meti kritika je jer je WikiLeaks objavio i tisuće hakiranih mailova povezanih s kampanjom Hillary Clinton, u tjednima pred izbore 2016.

Negira optužbe američkih tužitelja koji tvrde da je WikiLeaks te dokumente nabavio od ruskih hakera. To pitanje nije dio pravnog postupka.

Assange je 2010. dospio na svjetske naslovnice kada je WikiLeaks objavio američki vojni video u kojem je snimljen napad helikoptera Apache u Bagdadu 2007. u kojem je ubijeno desetak ljudi, uključujući dva zaposlenika Reutersa.

"Političke" optužbe

Njegov odvjetnički tim u Londonu tvrdi da su američke optužbe protiv njega politički motivirane i prijetnja slobodi medija.

Kažu da bi mogao počiniti samoubojstvo ako bude izručen SAD-u gdje bi mogao provesti desetljeća u zatvoru.

Britanski je sud u ožujku odbacio zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu, navodeći u presudi kako je vrlo vjerojatno da će Assange izbjeći proces za izručenje SAD-u ako bude oslobođen.

Njegova partnerica Stella Morris otkrila je ove godine da je u vezi s Assangeom od 2015. te da imaju dvoje djece, trogodišnjeg Gabriela i jednogodišnjeg Maxa.

Morris je izjavila da je Assangea upoznala još 2011. kad je radila kao pripravnica, a on živio u ekvadorskom veleposlanstvu. Ondje je proveo sedam godina.

Uhićen je u travnju 2019. jer se nije predao na zahtjev za izručenje Švedskoj, zbog slučaja u kojem ga se teretilo za seksualni napad, ali je taj slučaj kasnije odbačen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!