08:38 / 12.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Assange traži puštanje iz zatvora zbog straha od koronavirusa

Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Assange je već godinu dana u londonskom zatvoru Belmarsh, otkako je prije godinu dana napustio zgradu ekvadorskog veleposlanstva
Odvjetnica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea uputila je zahtjev za njegovo puštanje iz britanskog zatvora, a kao razlog je naveden stvaran strah za njegovo zdravlje s obzirom na širenje zaraze koronavirusom, objavila je britanska izvještajna agencija PA, a prenosi njemački DPA. 

Assange je već godinu dana u londonskom zatvoru Belmarsh, otkako je prije godinu dana napustio zgradu ekvadorskog veleposlanstva. Za 18. svibnja Assange ima zakazano saslušanje vezano za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Odvjetnica Stella Morris tvrdi da je 48-godišnji Assange izloženiji mogućoj zarazi koronavirusom u zatvoru, zbog svojih psihičkih i fizičkih problema. Morris je izjavila kako se boji da bi Assange mogao umrijeti.

- U izolaciji je 23 sata dnevno i posjete mu nisu dopuštene, rekla je.

Britanski je sud u ožujku odbacio zahtjev za puštanje na slobodu uz kauciju, navodeći u presudi kako je vrlo vjerojatno da će Assange izbjeći proces za izručenje SAD-u ako bude oslobođen.

Agencija PA otkrila je neočekivanu osobnu vezu između odvjetnice i osnivača WikiLeaksa: prema sudskim dokumentima Morris je izjavila da je u vezi s Assangeom od 2015. te da imaju dvoje djece, trogodišnjeg Gabriela i jednogodišnjeg Maxa.

Morris je izjavila da je Assangea upoznala još 2011. kad je radila kao pravna naučnica, a on živio u ekvadorskom veleposlanstvu te da su razvili vrlo snažnu vezu. Assange je uhićen u travnju 2019. jer se nije predao na zahtjev za izručenjem Švedskoj, zbog slučaja u kojem ga se teretilo za seksualni napad, ali je taj slučaj kasnije odbačen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!