12:53 / 07.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

AstraZenecino cjepivo manje djelotvorno, ne cijepe se stariji od 65

AstraZeneca cjepivo

AstraZeneca cjepivo

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj sutra počinje cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, nakon što je jučer stiglo prvih 16 tisuća 800 doza. Ta je britanska kompanija u međuvremenu objavila da njezino cjepivo, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričkog soja koronavirusa.

AstraZenecino cjepivo ima znatno smanjenu učinkovitost u slučaju blagog oblika bolesti COVID-19 prouzročene takozvanom južnoafričkom varijantom koronavirusa. To su prvi podaci kliničkih ispitivanja koje je objavio taj britanski proizvođač lijekova.

Navode i da još ne mogu primjereno ocijeniti učinkovitost cjepiva protiv teškog oblika bolesti jer su ispitivanja provedena uglavnom na mladim i inače zdravim odraslim osobama. 


Europska agencija za lijekove odobravajući AstraZenecino cjepivo nije dobno ograničila njegovo korištenje, ali mnoge zemlje, među njima i Francuska, njime zasad neće cijepiti starije od 65 godina. 


- Dobili smo 7 tisuća 700 doza i počinjemo s cijepljenjem, izjavila je Valerie Durand-Roche, ravnateljica bolnice "Edouard Herriot" u Lyonu.   


U Francuskoj se dosad cijepilo oko milijun i 800 tisuća ljudi. Predsjednik Macron rekao je da će se do ljeta moći cijepiti svi koji žele. 


Prvih 36 tisuća doza AstraZenecina cjepiva jučer je dobila i Austrija. Ondje sutra ublažavaju epidemiološke mjere, ali uz niz restriktivnih pravila. Za povratak u školu učenicima je potreban negativan test za koronavirus. 


- Svi moramo biti vrlo oprezni i svjesni da je bolest i dalje tu. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, kaže Manuel Thienel, učitelj.


Otvaraju se frizerski i kozmetički saloni, ali klijenti moraju imati negativan test ne stariji od 48 sati. 


- Zatražit ćemo ga već na dolasku, ako netko nema negativan test neće biti uslužen, kaže Markus Meidinger, frizer.


Nenošenje zaštitne maske kažnjavat će se s 90 eura, a ne s 20 kao do sada. Dopuštena su i privatna druženja osoba iz dva različita kućanstva, no ona moraju završiti do 20 sati jer tada počinje policijski sat.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!