11:07 / 05.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Atentat na Madura

-

-

Foto: - / -

Sedam je venezuelskih vojnika ranjeno, sedam osumnjičenih za atentat uhićeno.
Nevjerojatni prizori mogli su se vidjeti u Caracasu u Venezueli, gdje su predsjednika Nicolása Madura tijekom govora na vojnoj svečanosti napale dvije bespilotne letjelice s eksplozivom. Maduro koji nije ozlijeđen i njegovi suradnici to su opisali kao atentat koji su izveli desničari uz pomoć kolumbijskog predsjednika. Tvrde i da je napad financirala skupina iz SAD-a.

Maduro se obraćao javnosti na 81. godišnjicu nacionalnih obrambenih snaga. Supruga je stajala iza njega, ispred pozornice pomno ga je slušala paradno postrojena vojska. Još jedan govor, toliko puta viđen u južnoameričkim državama. A onda je venezuelskog predsjednika nešto prekinulo, podigao je pogled, vojska je počela bježati u panici, začule su se eksplozije.

Nakon kratkog prekida TV prijenosa, predsjednik se ponovno obratio naciji, okružen vojnim vrhom. Saznalo se da je napad izveden dronovima napunjenima eksplozivom. Nicolás Maduro za sve optužuje susjednu andsku državu Kolumbiju.

"Danas su me pokušali ubiti. Nema sumnje, sve upućuje na krajnju desnicu ovdje u Venezueli, u suradnji s desničarima u Kolumbiji i na to da njihov predsjednik Juan Manuel Santos stoji iza napada. Uopće u to ne sumnjam!", rekao je Maduro.

Sedam je venezuelskih vojnika ranjeno, sedam osumnjičenih za atentat uhićeno.

"Početna istraga pokazala je da postoje razni financijski sponzori ovog pokušaja napada na mene, koji žive u Sjedinjenim Državama, na Floridi. Nadam se da će vlada predsjednika Donalda Trumpa biti spremna boriti se protiv tih terorističkih skupina koje kontinuirano napadaju zemlje na ovom kontinentu, u ovom slučaju Venezuelu", rekao je Maduro.

Iz Bogote i SAD-a niječu da stoje iza atentata. Skupina "Los soldatos les franelas" preuzela je odgovornost za napad, na Twitteru poručuju - "Vrijeme istječe". Nasljednik Huga Cháveza, socijalist Nicolás Maduro, uspio je podijeliti javnost gotovo jednako kao on. Drugi predsjednički mandat osvojio je u svibnju ove godine, usred duboke ekonomske krize koja iz zemlje bogate naftom tjera stotine tisuća Venezuelaca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!