07:15 / 14.06.2020.

Autor: Vijesti/IMS/HRT/Hina

Atlanta: prosvjednici spalili restoran u kojem je policija ubila Afroamerikanca

Foto: Elijah Nouvelage/REUTERS

Foto: Elijah Nouvelage/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Incident je zabilježen na videosnimci i zacijelo će potaknuti još više prosvjeda diljem zemlje.
Masovni prosvjedi događaju se u Atlanti zbog ubojstva 27-godišnjeg Afroamerikanca Raysharda Brooksa, kojeg su dvojica policajaca ustrijelila kad je zaspao u automobilu čekajući u redu za preuzimanje narudžbe u restoranu brze hrane. I ovaj je incident zabilježen na video snimci. Prosvjednici su zapalili restoran i zatvorili glavnu autocestu u gradu te traže da se policajce u ovom slučaju kazneno optuži.

Prosvjednici su jučer zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran Wendy u kojemu je Brooks ustrijeljen. Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tijekom dana gradonačelnica Keisha Lance Bottoms rekla da je šefica policije Erika Shields podnijela ostavku zbog smrti 27-godišnjeg Brooksa. Lokalna televizija prikazala je slike na kojima se vidi restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle ugasiti vatru.

Prosvjednici su na autocesti zaustavili promet, prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.

Direktor Državng istražnog ureda Georgije (GBI) Vic Reynolds rekao je na konferenciji za novinare da je Brooks bio pod istragom policije zbog sumnje da je vozio pod utjecajem alkohola. Pucnjava se dogodila nakon što su dvojica policajaca pozvana zbog čovjeka koji spava na parkiralištu. Kad ga je policija pokušala uhititi, opirao se i počela je borba, navodi GBI.

Policija je jednog policajca otpustila, a drugom je određen "administrativni dopust".

Državni odvjetnik okruga Fulton Paul Howard u izjavi poslanoj e-poštom poručio je da je njegov ured "već pokrenuo intenzivnu, neovisnu istragu incidenta", dok čeka nalaze Državnog istražnog ureda.

Ubojstvo Afroamerikanca Brooksa dogodilo se nakon više od dva tjedna  prosvjeda u većim gradovima SAD-a zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je 25. svibnja umro pod koljenom policijskog službenika u Minneapolisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!