Prvi glasovi: australska vlada neće osvojiti većinu na izborima

21.05.2022.

09:02

Autor: Hina/HRT

Izbori u Australiji

Izbori u Australiji

Foto: Jaimi Joy / REUTERS

Aktualna konzervativna vlada u Australiji neće osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu za formiranje vlade, objavile su u subotu dvije televizijske postaje.

Prvi prebrojani glasovi pokazuju da konzervativna koalicija premijera Scotta Morrisona i oporbeni laburisti gube prednost pred manjim strankama i neovisnim strankama usmjerenim na klimatska pitanja pa je sve vjerojatniji parlament u kojemu nijedna stranka neće imati većinu. 


- U ovom trenutku ne vidim da koalicija osvaja većinu prema ovim brojkama, rekao je izborni analitičar Antony Green za Australian Broadcasting Corp. u prijenosu uživo. 


- Koalicija u ovom trenutku ne može doći do 76, dodao je Green, navodeći minimalan broj mjesta koje stranka mora osvojiti da bi imala većinu u parlamentu s ukupno 151 mjestom. 


Kabelska televizija Sky News u vlasništvu News Corpa objavila je da "Sky predviđa da koalicija neće osvojiti većinu".


Birališta su otvorena od 8 sati po mjesnom vremenu, a zatvaraju se u 18.


Nekih 17,2 milijuna birača treba izabrati zastupnike na 151 mjesto u Zastupničkom domu na trogodišnji mandat.


Bira se i 76 predstavnika u Senatu na šest godina.


Stranka ili koalicija koja dobije najviše glasova automatski dobiva zadaću formiranja vlade.

Ankete dale prednosti laburistima

Oporbeni lider iz Laburističke stranke Anthony Albanese, kojemu su ankete davale blagu prednost za dužnost budućeg premijera, pozvao je birače "da mu pruže šansu".


Aktualni premijer, konzervativac Scott Morrison, na vlasti je od 2018. i natječe se za novi mandat, no čini se da je zadnjih dana do izbora smanjio prednost laburista.


Dvije zadnje ankete objavljene prije izbora, u četvrtak i petak, dale su laburistima šestpostotnu prednost.


Australci su u posljednje tri godine doživjeli nekoliko katastrofalnih šumskih požara, razornih poplava i strogo pandemijsko zaključavanje.


Inače među najoptimističnijim biračima u svijetu, Australci su postali naglašeno pesimistični i zabrinuti za svoju budućnost, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja. 


Laburisti su u kampanji vladajućima naglašeno zamjerali nagli rast inflacije i spori rast plaća, no liberalno-nacionalna koalicija predvođena Morrisonom ukazivala je na to da je nezaposlenost najniža od 1974. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!