Australija blizu vrhunca omikrona

09:46 / 15.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Australija blizu vrhunca omikrona

Australija blizu vrhunca omikrona

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Australija se vjerojatno približila vrhuncu vala zbog omikron varijante koronavirusa, rekle su vlasti u subotu, ali su upozorile da će se dnevni broj zaraženih zadržati blizu rekordnih razina "sljedećih nekoliko tjedana" nakon što je četvrti dan zaredom prijavljeno više od 100.000 slučajeva.

Australija je prethodno ograničila širenje virusa oštrim restrikcijama, a sada bilježi rekordne brojke i ima najveći broj dnevno zaraženih na svijetu.

Većina zemlje je usvojila strategiju života s virusom, nakon što je postignuta visoka stopa procijepljenost.

Više od 1, 2 milijuna slučajeva zabilježeno je ove godine, dok je u 2020. i 2021. ukupno bilo 200 tisuća slučajeva

- Još nismo završili s tim i mislim da će još uvijek biti velik broj dijagnosticiranih slučajeva u Australiji tijekom sljedećih nekoliko tjedana, rekao je glavni zdravstveni savjetnik australske vlade Paull Kelly novinarima.

Međutim, kretanje zaraze u nekim saveznim državama "navodi me na uvjerenje da smo blizu vrhunca ovog vala u smislu slučajeva", rekao je.

Broj zaraženih se smanjio u posljednja tri dana, dok je porast hospitalizacija u najteže pogođenom Novom Južnom Walesu, najmnogoljudnijoj australskoj državi, blago usporen, pokazuju službeni podaci.

Većina država bori se s rekordnim hospitalizacijama, a vlasti kažu da necijepljeni mlađi ljudi čine "značajan broj" hospitaliziranih u Australiji.

Vidimo epidemiju necijepljenih među mladima, to vidimo i na prijemima na intenzivnu njegu, rekao je Kelly.

Australija je među zemljama s najvećim udjelom cijepljenih protiv covida-19. Više od 92 posto Australaca starijih od 16 primilo je dvije doze cjepiva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!