Australija će od siječnja cjepivo nuditi djeci od pet do 11 godina

08:09 / 10.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Australija će od siječnja nuditi cjepivo djeci od 5 do 11 godina

Australija će od siječnja nuditi cjepivo djeci od 5 do 11 godina

Foto: Ilustracija/Goran Kovacic / Pixsell

U Australiji će se od 10. siječnja protiv COVID-a moći cijepiti djeca od pet do 11 godina, izjavio je premijer Scott Morrison nakon što je uvođenje cjepiva prošlo sve regulatorne prepreke.

- Ovo će biti dobrodošla vijest za milijune obitelji diljem zemlje koje žele priliku da se njihova djeca cijepe, naveo je Morrison u priopćenju.

Nakon provjere kliničkih podataka iz Kanade, savjetodavna skupina za cijepljenje preporučila je interval od osam tjedana između dvije doze, koji se može skratiti na tri tjedna ako se epidemiološka situacija pogorša.

U početnoj fazi primjenjivat će se Pfizerovo cjepivo. Istodobno, regulatori procjenjuju prikladnost Modernina cjepiva i odluka se očekuje u idućim tjednima.

Odluka je došla u vrijeme kada Australija nastoji ubrzati primjenu tzv. booster doze nakon što je postala jedna od zemalja s najviše cijepljenih. Ondje se dvjema dozama cijepilo gotovo 90 posto populacije starije od 16 godina. Oko 70 posto djece od 12 do 15 godina potpuno je cijepljeno.

Vlasti pozivaju građane da uzmu booster dozu zbog zabrinutosti koju je izazvala nova, zaraznija varijanta omikron.

Država Novi Južni Wales, koja uključuje najveći australski grad Sydney, prijavila je u petak 516 novih slučajeva zaraze, što je najveći porast u dva mjeseca. Većinom je riječ o delta-varijanti, ali i broj zaraza omikronom raste otkako je Australija prijavila svoj prvi slučaj prije otprilike dva tjedna. Do sada je otkriveno oko 50 slučajeva, većina u Sydneyu.

Australija je prijavila oko 225.000 oboljelih od COVID-a i 2084 smrtna slučaja, znatno manje od mnogih zemalja s kojima se može uspoređivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!