Australija će zabraniti rekreativni 'vaping'

02.05.2023.

07:44

Autor: Hina/HRT/DPA/Reuters

Ilustracija, vaping

Ilustracija, vaping

Foto: Nicholas.T.Ansell / Press Association

Australija će zabraniti rekreativni 'vaping', najavio je u utorak ministar zdravstva Mark Butler.

Prema novim pravilima elektronski uređaj za pušenje prodavat će se samo u ljekarnama i zabranit će se uvoz onih uređaja koje nisu naručile ljekarne.

Zabranit će se i sve jednokratne e-cigarete te uvesti restrikcije na pakiranje, okuse i dostupne boje, rekao je ministar u obraćanju u Nacionalnom klubu novinara Australije.

- Nema više okusa žvakaće gume, nema više ružičastih jednoroga ili e-cigareta prerušenih u markere za djecu da ih sakriju u svoje pernice. Umjesto toga, imat ćemo obično pakiranje s jednostavnim okusima, rekao je Butler.

Rekao je da je pušenje e-cigareta "najveća rupa u zakonu u australskoj povijesti" i da Australija neće dopustiti da se ponište dobici koje je postigla smanjenjem upotrebe duhana s "novom prijetnjom zdravlju".

Moguće opasnosti


Butler je rekao da je vaping u Australiji postao rekreacijski proizvod, koji se uglavnom prodaje tinejdžerima i mladim ljudima za koje postoji tri puta veća vjerojatnost da će početi pušiti.

- E-cigarete prodavale su se vladama i zajednicama diljem svijeta kao terapeutski proizvod koji pomaže dugogodišnjim pušačima da prestanu pušiti. Nećemo stajati po strani i dopustiti da pušenje e-cigareta stvori još jednu generaciju ovisnika o nikotinu, rekao je.

Najavio je paket potpore zdravstvenom sustavu, uključujući novi nacionalni program probira raka pluća.

Australija će povećavati porez na duhan za pet posto godišnje u iduće tri godine kako bi pomogla u plaćanju programa.

- Znamo da je skuplja cigareta neprivlačnija cigareta, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!