Australija: Dijelovi Sydneya u lockdownu

25.06.2021.

08:19

Autor: V.G./HRT/Hina

Sydney

Sydney

Foto: Jane Wardell / Reuters

 Vlasti u australskom Sydneyu naložile su u petak da dijelovi grada idu u zatvaranje nakon što se u gradskim istočnim rubnim četvrtima pojavio klaster zaraženih koji je porastao na 65 slučajeva.

Stanovnici četiriju gradskih područja i ljudi koji u njima rade moraju ostati kod kuće osim "ako to nije apsolutno neophodno", kazala je premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian nakon objave da su zdravstvene vlasti registrirale 22 nova slučaja zaraze od posljednjeg izvješća.

Važni razlozi za napuštanje doma su odlazak na posao ili obrazovanje, u nabavku, zdravstvena skrb ili vježbanje na otvorenome.

Zdravstvena dužnosnica Kerry Chant navodi da je ostanak kod kuće naložen kako bi vlastima bilo lakše ući u trag novim infekcijama.

Savezna država Novi Južni Wales registrirala je 5.507 slučajeva zaraze i 56 umrlih od izbijanja pandemije. Trenutno se od covida-19 liječi 56 osoba, a jedna osoba je na intenzivnoj njezi.

Australija je do sada uspjela držati pandemiju pod kontrolom primjenjujući vrlo stroge mjere, uključujući i zatvaranje međunarodnih granica od ožujka 2020. s nekoliko izuzetaka.

Zemlja je ukupno imala preko 30.400 slučajeva zaraze i 910 umrlih osoba od početka pandemije.

No sve je više kritika zbog sporog ritma cijepljenja i sve je više reakcija zbog zatvorenih granica. Australska vlada dala je na znanje da ne očekuje obnovu međunarodnih putovanja do 2022. godine.

Do četvrtka ukupno je dano nešto manje od 7 milijuna doza cjepiva u zemlji koja broji 25 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!