12:56 / 14.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Australija i Nizozemska pokrenule postupak protiv Rusije zbog rušenja MH17

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Alexander Chizhenok / Shutterstock

Australija i Nizozemska u ponedjeljak su priopćile da su pokrenule zajednički sudski postupak protiv Rusije pri Međunarodnoj organizaciji za civilno zrakoplovstvo zbog rušenja malezijskog zrakoplova MH17 prije osam godina.

MH17 je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur 17. srpnja 2014. kada ga je iznad istočne Ukrajine, pod kontrolom pobunjenih separatističkih snaga, pogodio projektil zemlja-zrak za koji su međunarodni istražitelji kazali da je ruske proizvodnje.

Moskva je oduvijek nijekala bilo kakvu umiješanost u taj incident nudeći niz alternativnih teorija koje su međunarodni istražitelji odbacili zbog nedostatka dokaza.

Australski premijer Scott Morrison tvrdi da je Rusija, prema međunarodnom zakonu, odgovorna za rušenje melezijskog zrakoplova te da je postupak u Vijeću za civilno zrakoplovstvo UN-a (ICAO) korak naprijed u borbi za pravdu za 298 žrtava, uključujući 38 Australaca.

Australija tvrdi da incident predstavlja jasno kršenje konvencije o zaštiti civilnog zrakoplova od oružane paljbe te namjerava tražiti odštetu od Rusije i suspenziju prava glasa u Vijeću.

Istovjetno priopćenje stiglo je i s nizozemske strane, uz poruku da "smrt 298 civila, uključujući 196 Nizozemaca, ne smije proći bez posljedica".

- Aktualni događaji u Ukrajini to samo dodatno potvrđuju, rekao je ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

Zajednički postupak dvije zemlje prema članku 84 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakolovstvu nije povezan s nizozemskim suđenjem za ubojstvo koje se zbog osobne kaznene odgovornosti vodi protiv četiri osoba, tri Rusa i jednog Ukrajinca.

Njima se sudi u odsutnosti. Presuda u tom sudskom postupku se očekuje krajem godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!