08:12 / 13.04.2020.

Autor: Hina

Australija i Novi Zeland: Prerano za ublažavanje ograničenja

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: - / REUTERS

Novi Zeland nametnuo je karantenu širokih razmjera, a Australija je također strogo ograničila mnoge aktivnosti.
Novi Zeland i Australija, svjetski priznati zbog ranih znakova uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa, u ponedjeljak su objavili da je prerano početi ublažavati pravila socijalne distance ili pokretati gospodarstvo.

- U Europi ublažavanje restrikcija, u SAD-u najveće žarište 

Stopa zaraženih slučajeva znatno se smanjila u objema zemljama bez opterećivanja kapaciteta njihovih zdravstvenih sustava. Novi Zeland nametnuo je karantenu širokih razmjera, a Australija je također strogo ograničila mnoge aktivnosti.

Novi Zeland prijavio je petu smrt od koronavirusa u ponedjeljak, no broj novozaraženih u toj zemlji od 5 milijuna porastao je samo za 15, što je šestina broja zaraženih početkom travnja. Na Novom Zelandu sada je potvrđeno ukupno 1064 zaraženih.

Prema podacima australskoga ministarstva zdravstva, broj novozaraženih u ponedjeljak je porastao za 33 slučaja, što je najsporija stopa u mjesec i manja od desetine broja zaraženih prije dva tjedna.

Australija je prijavila 6322 slučaja i 61 smrt od koronavirusa. Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da je prerano ublažiti ograničenja unatoč silaznoj krivulji novozaraženih.

- Sada je vrijeme da se ostane na istom smjeru, da se nastavi sa samoizolacijom i socijalnom distancom, rekao je Hunt u televizijskom obraćanju.

- To je omogućilo realno smanjenje stope rasta, dodao je.

Australija je odredila najstrožu karantenu tijekom uskrsnih blagdana. Helikopterima, policijskim kontrolnim točkama i teškim kaznama vlasti odvraćaju ljude od kršenja zabrana putovanja ili kršenja pravila o javnim okupljanjima.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će odluka o tome hoće li se produljiti karantena i izvanredno stanje, proglašeno potkraj ožujka, biti donesena 20. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!