09:09 / 07.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Australija kaže da će povratak francuskog veleposlanika pomoći u popravljanju odnosa

Marise Payne

Marise Payne

Foto: John Minchillo / REUTERS

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne danas je izjavila da će povratak francuskog veleposlanika u Canberru pomoći u popravljanju odnosa između dviju država, narušenih otkad je Australija otkazala ugovor o kupnji podmornica vrijedan 40 milijardi dolara.

Australija je prošli mjesec odustala od dogovora s Francuskog o izgradnji flote konvencionalnih podmornica, a umjesto toga će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom nakon što je sklopila trilateralno sigurnosno partnerstvo s tim dvjema državama.

Otkazivanje je naljutilo Francusku koja je optužila Australiju i Sjedinjene Države da su joj zabile nož u leđa i opozvala svoje veleposlanike iz Canberre i Washingtona.

Francuska je jučer rekla da će se Jean-Pierre Thebault vratiti u Canberru, ali nije odredila datum.

- Radit ćemo s Francuskom na našem odnosu. Shvaćamo da će nakon naše odluke o podmornicama biti potrebno dosta vremena i stalni angažman. Povratak veleposlanika je dobrodošao korak u ovom procesu, rekla je Payne u priopćenju.

U znak solidarnosti s Francuskom, EU je prošli tjedan odgodila sljedeći krug razgovora s Australijom o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!