11:16 / 06.01.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Australija: Kiša na istoku, a u Canberri zrak i dalje opasan

Foto: Australian Broadcasting Corporation Pool/REUTERS

Foto: Australian Broadcasting Corporation Pool/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Na australskom jugoistočnom priobalnom području gdje divljaju požari jutros je bilo nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti.
Na australskom jugoistočnom priobalnom području gdje divljaju požari jutros je bilo nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti. No u Canberri je kvaliteta zraka i dalje na životno opasnoj razini zbog dima okolnih požara.

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i sveučilišta u gradu su zatvoreni, neki letovi su otkazani, a kvaliteta zraka u australskom glavnom gradu i dalje je najlošija na svijetu, prema podacima o kvaliteti zraka IQ Air Visuala.

Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima, jer je u centru grada indeks kvalitete zraka jutros bio 1400., prema podacima ministarstva zdravstva. Bilo što iznad 200 smatra se opasnim. Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je odgovorno za koordinaciju u slučaju katastrofe, osoblju je reklo da ostane kod kuće 48 sati zbog loše kvalitete zraka.

U najteže pogođenom New South Walesu bukti 140 požara, no svi su na najnižem stupnju opasnosti. Kiša je jutros donekle donijela olakšanje vatrogascima, ali pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare.

- Dvoje ljudi nestalo je nakon jučerašnje vatrene stihije, rekla je Shane Fitzsimmons, povjerenica vatrogasne službe u New South Walesu. U državi Victoriji, gdje još uvijek nije poznata sudbina četvero ljudi, gori više od 40 požara.

Blaga kiša i nešto umjereniji uvjeti usporili su požare i omogućili dostavu namirnica izoliranim zajednicama, rekao je viktorijski premijer Daniel Andrews za 3AW radio.

Australska vlada će se obvezati na dodatne dvije milijarde australskih dolara tijekom sljedeće dvije godine da pomogne pokriti cijenu obnove  nakon požara, rekao je premijer Scott Morrison, a bude li potrebno i daljnje financiranje, bit će omogućeno, rekao je. Na konferenciji za novinare on je kazao da će vlada platiti "kolikogod bude stajao" oporavak od požara, koji divljaju tjednima ili sad već mjesecima.
Foto: Australian Broadcasting Corporation Pool/REUTERS

Foto: Australian Broadcasting Corporation Pool/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!