10:47 / 19.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Australija: međunarodna istraga o nastanku i širenju koronavirusa

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: - / REUTERS

Pitanja oko koronavirusa su pitanja za neovisnu istragu i mislim da je važno da to napravimo. Zapravo, Australija će apsolutno na tome inzistirati, rekla je ministrica Payne.
Australija je u nedjelju problematizirala transparentnost kineskih vlasti prilikom odgovora na epidemiju koronavirusa te je zatražila pokretanje međunarodne istrage o nastanku i širenju koronavirusa.

- Sve o koronavirusu

Vjeruje se da je koronavirus nastao na mokroj tržnici divljih životinja u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019. Od tada je zaraženo više od 2,3 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 160.000.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da je izrazito zabrinuta zbog kineske (ne)transparentnosti u pogledu epidemije koronavirusa.

- Pitanja oko koronavirusa su pitanja za neovisnu istragu i mislim da je važno da to napravimo. Zapravo, Australija će apsolutno na tome inzistirati, rekla je Payne za televiziju ABC.

Australija je dovela epidemiju koronavirusa pod kontrolu. U nedjelju su zabilježena 53 nova slučaja, a ukupno zaraženih je 6.586, prema podacima ministarstva zdravstva. Sveukupno je u Australiji od Covida-19 umrla 71 osoba. Već sedmi dan za redom povećanje broja zaraženih manje je od 1 posto.

Odnosi Australije s Kinom, koja je njen najveći trgovinski partner, zaoštreni su, a Canberra optužuje Kinu za upletanje u australsku politiku.

Krajem 2019. više australskih medija objavilo je da su kineske vlasti pokušale infiltrirati svog špijuna u australski parlament, koji se trebao kandidirati na izborima kao član vladajuće Liberalne stranke.

- Moje povjerenje u Kinu određuje se dugoročno. Moja zabrinutost je oko transparentnosti o osiguravanju otvorene suradnje, kazala je Payne.

Dok Australija poziva na istragu, američki predsjednik Donald Trump kazao je da bi Kina mogla snositi posljedice zbog odgovornosti za pandemiju. Peking odbacuje optužbe o netransparentnosti.

WHO "nije pomogao svijetu"

Ovoga tjedna je Trump obustavio američke uplate Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), optuživši ju da je "sinocentrična".

Australski ministar zdravstva Greg Hunt također je kritizirao WHO.

- Ono što smo vidjeli od dužnosnika u Ženevi (sjedište WHO-a) mislimo da je bio odgovor koji nije pomogao svijetu, rekao je Hunt na novinskoj konferenciji.

- Imamo dobar rezultat jer smo, kao zemlja, donosili svoje odluke, dodao je.

Australija je, suprotno savjetu WHO-a, 1. veljače zabranila dolaske iz Kine, dok je kasnije zatvorila granice i uvela stroge restrikcije. Hunt je ipak upozorio da Australija pobjeđuje koronavirus, ali još nije pobijedila.

- Moramo se usredotočiti na suzbijanje i kapacitet, kazao je.

Susjedni Novi Zeland je pak uveo jedne od najoštrijih mjera, prije prvog smrtnog slučaja, te bilježi još bolje rezultate od Australije.

U nedjelju su, u otočnoj zemlji s oko 4,9 milijuna stanovnika, zabilježena samo 4 nova slučaja, a ukupno je do sada zaraženo 1.098 osoba, od kojih je 11 umrlo, prema podacima ministarstva zdravstva.

- Znam da nije bilo lako, ali funkcionira, kazala je premijerka Jacinda Ardern u televizijskom intervjuu i dodala da će u ponedjeljak biti održana sjednica vlada na kojoj će se odlučivati o popuštanju mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!