10:26 / 21.08.2020.

Autor: Hina

Australija: Najmanje novozaraženih u posljednjih pet tjedana

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Zbog toga je premijer govorio o "tjednu s više nade", dok je u žarištu, državi Viktoriji, i dalje na snazi karantena.
U Australiji je u petak zabilježen najmanji broj novozaraženih u posljednjih pet tjedana, zbog čega je premijer govorio o "tjednu s više nade", dok je u žarištu, državi Viktoriji, i dalje na snazi karantena.

Dok se u ostatku Australije ublažavaju restrikcije, država Victoria, u kojoj živi oko četvrtina australskog stanovništva, nalazi se u šestotjednoj karanteni zbog drugog vala epidemije. Victoria je potvrdila 179 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata.

Dan ranije bilo je 240 novih slučajeva, a prije dva tjedna preko 700 dnevno.

U cijeloj Australiji potvrđeno je 9 smrtnih slučajeva.

Najmnogoljudnija savezna država, Novi Južni Wales, zabilježila je samo jedan novi slučaj, dok krizni stožer države i savezni vođe raspravljaju o popuštanju mjera koje se tiču zatvaranja granica između saveznih država, što je na snazi već mjesecima.

- Današnji sastanak nacionalnog kabineta dogodio se tijekom, rekao bih, tjedna s više nade, kazao je australski premijer Scott Morrison na novinskoj konferenciji.

- Bolji smo od većine i mnogih razvijenih zemalja u ovoj situaciji, dodao je.

Premijer države Victoria Daniel Andrews kazao je da je broj novozaraženih u njegovoj državi pao brže nego što je očekivao, nakon što je nametnut policijski sat te su zatvoreni mnogi poslovi.

- To da smo na ovoj razini, pokazuje da strategija funkcionira, kazao je.

Budući da broj zaraženih u Victoriji pada, dok je drugdje broj zaraženih malen, ili zaraženih uopće nema, poduzetnici pozivaju na ublažavanje restrikcija putovanju unutar Australije, kako bi se umanjila šteta, koju podnosi ekonomija zbog restrikcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!