08:09 / 07.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Australija: Najveći dnevni broj zaraženih u 2021., milijuni u 'lockdownu'

Australija: Najveći dnevni broj zaraženih u 2021.

Australija: Najveći dnevni broj zaraženih u 2021.

Foto: Loren Elliott / REUTERS

Australija je u subotu potvrdila rekordan broj novih zaraza ove godine, a zarazna delta varijanta koronavirusa nastavlja se širiti u najnaseljenijim državama - Novom Južnom Walesu (NSW), Victoriji i Queenslandu.

U te tri države živi oko 15 milijuna ljudi, oko 60 posto australskog stanovništva i nalaze se u strogom 'lockdownu', a Australija je potvrdila i pet smrti povezanih s covidom-19.

 

NSW je potvrdio 319 novih lokalnih slučajeva koronavirusa, najviše od početka pandemije. U Sydneyju i susjednim regionalnim centrima već je šest tjedana na snazi uredba da se ostane kod kuće. 


U NSW-u je hospitalizirano 345 osoba, 56 ih je na intenzivnoj njezi, a 23 na respiratoru, objavile su državne vlasti. 


Susjedna država Victoria bilježi najveći skok zaraza u 2021. godini s 29 novih slučajeva. U Victoriji je ranije ovog tjedna stupio na snagu 'lockdown' od tjedan dana. 


Premijer Victorije Dan Andrews pozvao je stanovnike da poštuju pravila i izlaze iz svojih domova samo radi neophodnih poslova, kupovine, cijepljenja ili dvosatne tjelovježbe na otvorenom. 


- Ova delta varijanta se jako brzo širi. Nemamo dovoljno cijepljenih, završit ćemo s mlađim ljudima u bolnici, inače fit i zdravim ljudima. Naš sustav će biti opterećen ako ne stavimo ovo pod kontrolu, rekao je Andrews. 


U Queenslandu je 13 zaraženih, a samo jedan od njih pritom nije bio izoliran, što ulijeva nadu da će se ukinuti osmodnevno zatvaranje u dijelovima zemlje u nedjelju poslijepodne kako je i planirano. 


S više od 36.000 slučajeva covida-19 i 937 mrtvih, Australija je izbjegla velik broj zaraženih kao u drugim razvijenim zemljama, ali je broj cijepljenih među najnižima. 


U Australiji je tek 20 posto stanovnika starijih od 16 godina potpuno cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!