14:22 / 22.02.2021.

Autor: Hina

Australija neće dorađivati zakon o Facebooku i Googleu uoči završnog glasanja

Australija i tehnološki divovi u sporu

Australija i tehnološki divovi u sporu

Foto: Ilustracija / Pixabay

Australija neće mijenjati zakon koji će prisiliti Facebook i Google da medijima plate sadržaj koji prenose, rekao je u ponedjeljak ministar financija uoči završne rasprave i glasanja u parlamentu.


Australija i tehnološki divovi u sporu su zbog zakona koji se smatra globalnim presedanom. Neke zemlje poput Kanade i Velike Britanije razmišljaju da donesu sličan zakon.

Facebook je zbog toga prosvjedovao tako što je prošli tjedan blokirao sve vijesti te račune nekih vladinih agencija. Razgovori između Australije i Facebook tijekom vikenda nisu urodili plodom.

Uoči parlamentarne rasprave, ministar financija i zastupnik u gorenjem domu parlamenta Simon Birmingham rekao je da neće biti novih amandmana.

- Zakon je takav kakav jest, uravnotežen, izjavio je Birmingham radiju Australian Broadcasting Corp Radio.

Zakon u postojećem obliku osigurava da se "australske vijesti koje proizvedu australski mediji plate, i to pošteno i legitimno", dodao je. Vlada bi prema zakonu mogla imenovati arbitra koji bi odredio naknade ako privatni pregovori propadnu.

I dok su Google i Facebook lobirali protiv zakona, Google se prošli tjedan dogovorio s najvećim australskim izdavačima, uključujući News Corp Ruperta Murdocha.

- Nema razloga da i Facebook ne učini ono što je učinio Google, rekao je Birmingham.

Facebook je u ponedjeljak odbio komentirati zakon koji je prošli tjedan prošao u donjem domu i ima većinsku potporu u senatu.

Treće čitanje i završno glasanje očekuje se u utorak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!