Australija nudi odštetu pripadnicima "Ukradene generacije"

08:51 / 05.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Australija nudi odštetu pripadnicima "Ukradene generacije"

Australija nudi odštetu pripadnicima "Ukradene generacije"

Foto: Mark Baker / REUTERS

Australija je u četvrtak objavila da će nekim pripadnicima domorodačkog stanovništva - Aboridžinima, koji su kao djeca bili silom odvedeni iz svojih obitelji, ponuditi 75.000 australskih dolara (55.000 američkih dolara) odštete.

Između 1900-tih i 1970., više od 100.000 domorodačke djece bilo je oduzeto iz njihovih obitelji i zajednica, što je premijer Kevin Rudd 2008., tijekom službene isprike tzv. "Ukradenoj generaciji", nazvao "velikom mrljom na duši naše nacije".


Aboridžini koji su bili žrtve takve prakse izdvajanja i predavani novim, bjelačkim obiteljima bez pristanka njihovih bioloških roditelja primit će 75.000 australskih dolara za zlo koje im je naneseno prisilnim odvođenjem iz svojih obitelji te dodatnih 7000 australskih dolara potpore u procesu zacjeljivanja emocionalne traume.


- Ovo je dugoočekivani korak, priznavanje spone između zacjeljivanja rana, dostojanstva i zdravlja te dobrobiti pripadnika ukradenih generacija, njihovih obitelji i zajednica, rekao je premijer Scott Morrison u parlamentu.


- Službeno ću reći, ne samo da nam je dubokom žao za to što se dogodilo, već ćemo za to preuzeti odgovornost, rekao je premijer.


Plan odštete odnosi se na sve žive koji su otrgnuti iz svojih obitelji kada su bili mlađi od 18 godina dok su živjeli na Teritoriju australskog glavnog grada i Sjevernom teritoriju.


Većina australskih država provodi svoj plan odštete aboridžinskom stanovništvu.


Domorodačke skupine su pozdravile potez vlade, ali tvrde da još puno toga treba učiniti, posebice na ekonomskom planu i obrazovanju.


Australija, s 26 milijuna stanovnika, broji oko 700.000 Aboridžina koji zaostaju gotovo u svakom ekonomskom i društvenom pokazatelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!