10:27 / 30.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Australija od Kine zahtijeva ispriku zbog lažne fotografije na Twitteru

Photo Mix/Pixabay

Photo Mix/Pixabay

Foto: - / -

To je krajnje nečuveno i ni po kojim osnovama ne može se opravdati. Kineska vlada mora se stidjeti zbog ovog posta. To ih umanjuje u očima svijeta - rekao je Morrison.
Australski premijer Scott Morrison rekao je da je lažna fotografija australskog vojnika objavljena na Twitteru kineskog dužnosnika "uistinu odvratna" te da Canberra zahtijeva da se ona ukloni, u jeku pogoršanja odnosa između dviju država.Morrison je sazvao konferenciju za novinare da osudi objavljivanje fotografije koja prikazuje australskog vojnika kako afganistanskom djetetu drži nož pod grlom i rekao da Canberra od Pekinga zahtijeva ispriku.

Australska vlada zatražila je od Twittera da ukloni tvit koji je postavio glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, rekao je Morrison.

- To je krajnje nečuveno i ni po kojim osnovama ne može se opravdati. Kineska vlada mora se stidjeti zbog ovog posta. To ih umanjuje u očima svijeta - rekao je Morrison.

Odnosi Australije i Kine pogoršali su se pošto je Canberra pozvala na međunarodnu istragu o podrijetlu pandemije koronavirusa. Ranije ovog mjeseca Kina je iznijela popis pritužbi u pogledu australskih stranih ulaganja, nacionalne sigurnosti i politike ljudskih prava, rekavši da je Canberra trebala ispraviti svoje postupke kako bi obnovila bilateralne odnose sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

- Australija je zaprijetila otkazom 13-orici pripadnika specijalnih snaga u vezi s neovisnim izvješćem o navodnom nezakonitom ubijanju u Afganistanu - rekao je vodeći čovjek australske vojske u petak.

Zhao je na Twitteru napisao: "Šokirani ubojstvima afganistanskih civila i zatvorenika koje su počinili australski vojnici. Snažno osuđujemo takve postupke i pozivamo da preuzmu odgovornost". Na njegovu Twitteru u petak je objavljena ista poruka, ali bez lažne fotografije vojnika i djeteta.

Morrison je rekao da je Australija uspostavila "transparentan i pošten" proces da se istraže optužbe protiv vojnika te da je to ono "što slobodna, demokratska zemlja čini".

- Australija je "strpljivo nastojala" riješiti napetosti u odnosima s Kinom i željela je da ministri izravno razgovaraju - rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!