07:31 / 16.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Australija odobrila cjepivo AstraZenece uoči početka programa procjepljivanja

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Marko Dimic / Pixsell

Australski medicinski regulatori izdali su privremeno odobrenje cjepivu AstraZenece za Covid-19, dajući dodatni poticaj realizaciji nacionalnog programa cijepljenja u toj zemlji, čiji je početak planiran za sljedeći tjedan.

Takva odluka regulatora dolazi upravo u vrijeme kada se najgušće naseljena australska država Victoria približava očekivanom ukidanju petodnevnog iznenadnog lockdowna, uvedenog nakon pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom u petak.

Savezna vlada priopćila je da je naručila dovoljno cjepiva AstraZenece za pokrivanje potreba 25-milijunskog stanovništva te zemlje, a većim će dijelom biti proizvedeno u Australiji. Naručeno je i dovoljno doza cjepiva koje su zajedno razvili Pfizer Inc i BioNTech, a proizvodi se izvan Australije, za oko petinu populacije.

- Australija sada ima dostupna dva sigurna i učinkovita cjepiva za Covid-19, izjavio je premijer Scott Morrison na televizijskoj konferenciji za medije.

Prva isporuka cjepiva Pfizera-BioNTecha, koje ima 95-postotnu stopu učinkovitosti i već je odobreno, stigla je u ponedjeljak u Australiju i vlada planira 22. veljače početi s planom procjepljivanja stanovništva. U ožujku se očekuje prva isporuka cjepiva AstraZenece, nakon čega će najveći dio cjepiva za potrebe Australije biti proizveden u toj zemlji, što bi ju trebalo zaštititi od neočekivanog rasta potražnje drugdje.

Dok su druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija, bile brže u odobravanju cjepiva pozivajući se na izvanredno stanje, Australija je odlučila pričekati cjelovitije rezultate testiranja kako bi izdala privremeno odobrenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!