08:43 / 04.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Australija produljuje zabranu putovanja za tri mjeseca

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: - / REUTERS

Australija je objavila da će produljiti zabranu putovanja za još barem tri mjeseca kako bi zaštitila zemlju od širenja koronavirusa.
Australija je objavila da će produljiti zabranu putovanja za još barem tri mjeseca kako bi zaštitila zemlju od širenja koronavirusa.

Ograničenja za posjetitelje iz cijelog svijeta uvedena su u ožujku, a Australcima i onima sa stalnim boravkom također je zabranjeno napuštanje zemlje osim ako im se ne odobri izuzeće.

Prema savjetu australskog tijela za zaštitu zdravlja AHPPC, ministar zdravstva Greg Hunt izjavio je u četvrtak kasno navečer da će ta zabrana biti produljena barem do 17. prosinca.

- AHPPC navodi dasituacija s covidom-19 i dalje predstavlja neprihvatljiv rizik za javno zdravlje. Produljenje izvanrednog razdoblja je prikladan odgovor na taj rizik, rekao je Hunt.

Oporbeni zastupnici ošto su se obrušili na tu odluku i priopćili da vlada zanemaruje pitanje 23.000 Australaca koji su ostali u inozemstvu.

Glasnogovornica laburista za unutarnje poslove Kristina Keneally optužila je u petak premijera da je "ostavio ljude".

Vlada je u srpnju postavila ograničenje  od 4000 tjednih dolazaka u zemlju i države su počele naplaćivati ljudima obavezan boravak u dvotjednoj karanteni u hotelu.

Na sjednici u petak vlada će odlučivati hoće li ublažiti ograničenje dolazaka.

Po podacima objavljenim u petak, u Australiji je od posljedica covida-19 umrlo 737 ljudi.

Zadnji broj slučajeva zaraženih koji je iznilo ministarstvo zdravstva bio je 26.049.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!