07:06 / 11.07.2020.

Autor: Hina

Australija: rekordan broj zaraženih u državi Victoriji

REUTERS/Sandra Sanders

REUTERS/Sandra Sanders

Foto: - / REUTERS

Australija je izbjegla velik broj preminulih od bolesti COVID-19 zahvaljujući zatvaranju granica i karanteni u ožujku. Zemlja je zabilježila 9200 slučajeva zaraze i 107 umrlih.
Druga najnaseljenija australska država Victoria izvijestila je o najvećem porastu broja novozaraženih koronavirusom i upozorila da će se stanje još pogoršati.

Država Victoria zabilježila je 216 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata, do subote ujutro, što je manje nego prethodnoga dana kada ih je bilo 288, ali i dalje je riječ o jednom od najvećih povećanja broja zaraženih u bilo kojem dijelu zemlje otkako je pandemija počela.

U glavnome gradu Victorije Melbourneu uvedena je ovoga tjedna potpuna karantena zbog zabrinutosti da je lokalna transmisija bolesti uzrokovala drugi val virusa. Vlasti su dotad većinu novih slučajeva zaraze povezivale s povratkom iz inozemstva.

- Bit će još gore prije nego što se situacija počne smirivati - rekao je premijer Victorije Daniel Andrews na konferenciji za novinare koja se prenosila na televiziji, dodavši da je situacija izazovna te da će strategija biti uspješna samo ako svi odigraju.

- U Victoriji je bilo 100 odvojenih žarišta - rekao je ministar zdravstva Brett Sutton na konferenciji za novinare.

Australija je izbjegla velik broj preminulih od bolesti COVID-19 zahvaljujući zatvaranju granica i karanteni u ožujku. Zemlja je zabilježila 9200 slučajeva zaraze i 107 umrlih.

Ostale australske države počele su ublažavati mjere kretanja, ali postrožile su kontrole na granicama prema Victoriji. Država u kojoj živi 25 milijuna ljudi prva je od svojih stanovnika zatražila da nose maske.

Premda još nema potvrđenog cjepiva ili lijeka za koronavirus, Australija je privremeno dopustila uporabu remdesivira za liječenje koronavirusa, pridruživši se tako SAD-u i Europskoj komisiji koji su ga uvjetno odobrili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!