08:07 / 05.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Australija: Rekordna peticija za istragu medijskog carstva Ruperta Murdocha

Foto: Wang Ying/PIXSELL, arhiva

Foto: Wang Ying/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Iako je peticija za istragu dobila rekordnu podršku, australski zakoni ne obvezuju vlasti da istragu i provede.
Više od pola milijuna Australaca do jučer je potpisalo online peticiju koja poziva na istragu medijskog monopola Ruperta Murdocha.

Bivši australski laburistički premijer Kevin Rudd pokrenuo je inicijativu 10. listopada, a ona je jučer s ukupno 501.876 potpisa postala najveća peticija vlastima u australskoj povijesti. Dosad je najviše potpisa 2019. prikupila inicijativa za proglašavanje klimatskog izvanrednog stanja s 404 tisuće potpisa.

- Murdoch je postao tumor, arogantni tumor na našoj demokraciji, rekao je Rudd u videoporuci kojom je lansirao peticiju.

Vlasti su pozvane da istraže zloupotrebu medijskog monopola u Australiji i daju preporuke za diverzifikaciju medijskog vlasništva u državi. Rudd je zahvalio potpisnicima, među kojima je i bivši konzervativni premijer Malcolm Turnbull, a podršku je dao i britanski glumac Hugh Grant iako nije mogao dati svoj potpis.

Rudd tvrdi da je Rupert Murdoch vlasnik 70 posto medija u Australiji, a 89-godišnjak je najveći vlasnik medija i u Velikoj Britaniji. Murdochov News Corporation često je kritiziran zbog pogrešnog izvještavanja, a u kolovozu ove godine mogulov sin James napustio je upravni odbor tvrtke zbog neslaganja s uređivačkom politikom. Iako je peticija za istragu dobila rekordnu potporu, australski zakoni ne obvezuju vlasti da istragu i provede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!