13:30 / 02.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Australija se bori i s požarima i s koronavirusom

Gore australske šume

Gore australske šume

Foto: Ilustracija / Pixabay

Vatrogascima u Zapadnoj Australiji jaki vjetrovi i visoke temperature otežavaju borbu protiv požara koji je izmaknuo kontroli, uništio tisuće hektara zemlje i više od 30 domova.


Televizija je emitirala snimke zrakoplova cisterni, natovarenih tisućama litara vode ili sredstvom za gašenje, kako nadlijeću požar koji se proširio na više od 7000 hektara, oko 40 km od grada Pertha.

- Trenutačno se Zapadna Australija bori s dvjema različitim izvanrednim situacijama - onoj zbog požara i onoj zbog koronavirusa, rekao je australski premijer Mark McGowan.

Perth je zatvoren pet dana nakon što je u nedjelju otkrivena zaraza koronavirusom. No utorak je bio drugi dan zaredom u državi bez novozaraženih, što je ublažilo strahove od nove epidemije.

Država je zbog požara izdala hitno upozorenje za neka predgrađa i poluseoska područja u blizini Pertha, pozivajući stanovnike da odmah poduzmu mjere kako bi se spasili.

- Ugroženi su životi i domovi, objavila je vatrogasna služba na svojoj internetskoj stranici, a vlasti su savjetovale ljudima da mogu napustiti svoje domove i otići u najbliži centar za evakuaciju unatoč karanteni zbog koronavirusa.

Više od 200 vatrogasaca bori se s plamenom, a meteorološke službe upozoravaju da klimatski uvjeti vjerojatno neće donijeti brzo olakšanje.

Australija se još oporavlja od prošlogodišnje rekordno paklene sezone za koju je uvelike krivo globalno zagrijavanje.

Vlasti upozoravaju da će opasnost od požara i dalje rasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!