08:22 / 22.10.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Australija se ispričala žrtvama pedofila

-

-

Foto: - / -

Australski premijer Scott Morrison ispričao se žrtvama seksualnog zlostavljanja u institucijama - školama, crkvama i sportskim klubovima.
Australski premijer Scott Morrison ispričao se žrtvama pedofila, priznajući pred parlamentom da država nije bila na visini zadatka spram "zluradih zločina".

"Počinili su ih Australci protiv Australaca, neprijatelji prisutni među nama", osudio je premijer u govoru izravno emitiranom na televiziji, prije nego što je progovorio o žrtvama.
"Kao nacija nismo ispunili dužnost prema njima, napustili smo ih, i zbog toga će nas uvijek biti sram", dodao je, vidno dirnut spominjući seksualno nasilje počinjeno unutar vjerskih, ali i državnih institucija. 

Australska vlada 2012. osnovala je Kraljevsko istražno povjerenstvo o institucionalnim odgovorima na pedofilske zločine.
Povjerenstvo je krajem 2017. objavilo porazno izvješće. Obratilo mu se više od 15.000 osoba koje su tvrdile da su bile žrtve pedofilije pod okriljem Crkve, iz sirotišta, sportskih klubova, škola ili omladinskih organizacija tijekom dugih desetljeća, a da te sumnje nisu rezultirale istragama.
Više od 4000 institucija dovedeno je u pitanje, među kojima brojne katoličke ustanove, u svjedočanstvima često vrlo bolnim, na javnim saslušanjima ili iza zatvorenih vrata.

"Danas se ispričavamo djeci prema kojoj nismo ispunili svoju zadaću. Oprostite! Roditeljima čije smo povjerenje izigrali. Oprostite! Onima koji su nas upozoravali, a nismo ih slušali. Oprostite!", nastavio je premijer drhtavog glasa.
"Suprugama, supružnicima, djeci koja su se morala nositi s posljedicama tog zlostavljanja, prikrivanjima i opstrukcijama. Oprostite! Prošlim i sadašnjim generacijama. Oprostite!"

Parlamentarci su ustali i održali minutu šutnje nakon tih isprika, dok su brojne žrtve pratile taj govor u prijenosima organiziranima posvuda u zemlji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!