09:15 / 20.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Australija se otvara za turiste

Putovanja i COVID

Putovanja i COVID

Foto: zuzana caprnkova / Shutterstock

Australija će u ponedjeljak dočekati međunarodne turiste nakon gotovo dvije godine od zatvaranja svojih granica, oslanjajući se na visoku stopu cijepljenja protiv koronavirusa koja joj omogućava suživot s virusom u trenutku dok stopa zaraza pada. Čekanju je došao kraj, rekao je premijer Scott Morrison na nedjeljnom brifingu u međunarodnoj zračnoj luci Melbourne.

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemija covida-19 i opredjeljenja za suživot s virusom uz cijepljenje kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti. Većina od 2,7 milijuna zaraženih koronavirusom u zemlji zabilježena je s dolaskom varijante omikron krajem studenog.

No, s jednom od najvećih svjetskih stopa cijepljenja više od 94 posto ljudi starijih od 16 godina bilo je nešto manje od 5000 smrtnih slučajeva, što je samo djelić stopa smrtnosti u mnogim drugim razvijenim zemljama.

Vlada se nada da će tako potaknuti gospodarski rast

U nedjelju je zemlja zabilježila više od 16.600 slučajeva koronavirusa i najmanje 33 smrtna slučaja, uglavnom u tri najnaseljenije države New South Wales, Victoria i Queensland. Hoće li se putnici vraćati na otočni kontinent, nazvan "tvrđava Australija" zbog svojih strogih graničnih kontrola, ostaje za vidjeti.

Australija se postupno otvara od studenog, prvo dopuštajući Australcima da putuju i izlaze iz zemlje, a zatim je počela primati međunarodne studente i neke radnike. Od ponedjeljka mogu ući svi putnici. Potpuno cijepljeni turisti neće morati u karantenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!