Australija skraćuje razdoblje između druge i 'booster' doze zbog širenja omikrona

08:45 / 12.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Australija skraćuje period između druge i 'booster' doze zbog rasta zaraza omikronom

Australija skraćuje period između druge i 'booster' doze zbog rasta zaraza omikronom

Foto: Sandra Sanders / Reuters

Australija je u nedjelju objavila da će skratiti razdoblje između druge i 'booster' doze zbog širenja zaraze omikron-varijantom.

Australija je prvo objavila da će ponuditi 'booster' doze cjepiva svima iznad 18 godina šest mjeseci nakon primanja druge doze, no s obzirom na porast broja slučajeva omikrona, ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da će se 'booster' doza moći primiti već pet mjeseci nakon druge doze.

"Booster doza pet ili više mjeseci nakon druge doze osigurat će još jaču i dugotrajniju zaštitu i trebala bi pomoći da se spriječi širenje virusa", priopćio je Hunt.

"Podaci iz Izraela pokazuju da su 'booster' doze zaslužne za smanjenje stopa zaraza među dobnim skupinama koje se mogu cijepiti, težih oboljenja onih iznad 40 i smrti onih iznad 60 godina", dodao je.

Oko 90 posto ljudi iznad 16 godina potpuno je cijepljeno u Australiji. Ipak, ta je zemlja izvijestila o 1556 novih slučajeva u protekla 24 sata, a dan prije imala je najveći broj zaraženih u šest tjedana.

Australija je potvrdila oko 227.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 2100 mrtvih od početka pandemije, znatno manje od usporedivih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!