10:26 / 31.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Australija zaostaje u cijepljenju zbog zabrane izvoza

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Australija neće ispuniti svoj prvotni cilj vezan uz cijepljenje protiv Covida-19, priznao je premijer Scott Morrison, prebacivši dio krivnje na ograničenje izvoza iz Europske unije.

Iako je Australija zabilježila vrlo malo slučajeva oboljelih i umrlih od Covida-19 te se globalno smatra uspješnom pričom u obuzdavanju pandemije, jedna je od rijetkih bogatih nacija u kojoj se cijepljenje odvija vrlo sporo.

Prema službenoj statistici, do sada je u toj zemlji upotrebljeno tek 670.000 doza, daleko ispod zacrtanog plana da se do kraja ožujka cijepi četiri milijuna ljudi.

Morrison je kazao da se od tog cilja moralo odustati prije više mjeseci jer se znalo da će izostanak tri milijuna doza "očito utjecati na početni uspjeh" u procijepljivanju stanovništva.

Kritičari upozoravaju na moguće izbijanje novih žarišta zbog niske stopa procijepljenosti, što bi moglo na neodređeno odgoditi otvaranje granica.

Od 25 milijuna stanovnika, Australija je do sada zabilježila oko 30.000 slučajeva zaraze. Zemlja je uvelike ostala pošteđena velikog prijenosa bolesti, no morala se povremeno nositi s izbijanjem većeg broja slučajeva u bolnicima i karantenama za prekoceanske putnike. Trenutno je pod mjerama zatvaranja oko dva milijuna ljudi u širem području Brisbanea, nakon otkrića desetak slučaja zaraze novim koronavirusom.

Vlasti se sada oslanjaju na lokalnu proizvodnju cjepiva AstraZenece. Tjedno bi se proizvodilo oko milijun doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!