09:57 / 08.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Australska novinarka Cheng Lei zatvorena u Kini zbog "odavanja državnih tajni"

Cheng Lei uhićena jer je odavala državne tajne

Cheng Lei uhićena jer je odavala državne tajne

Foto: Australian Department of Foreign Affairs and Trade/Handout / via Reuters

Australska voditeljica kineskog kanala na engleskom jeziku "uhićena je i optužena za odavanje državnih tajni" u inozemstvu, objavila je u ponedjeljak Canberra, šest mjeseci nakon što je pritvorena.


Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da su je 5. veljače kineske vlasti izvijestile o uhićenju Cheng Lei, koja je bez ikakvog objašnjenja zatočena od kolovoza.

- Kineske vlasti su obznanile da je Cheng uhićena jer je osumnjičena da je odavala državne tajne u inozemstvu, navela je Payne u priopćenju.

Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima tvrtki iz cijelog svijeta za emisije državne televizije CGTN, dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Pekinga i Canberre. Diplomatski odnosi su se jako pogoršali početkom 2020. godine nakon što je Canberra pokrenula međunarodnu istragu o porijeklu novog koronavirusa, otkrivenog u kineskom gradu Wuhan.

Australija također kritizira Peking zbog njegovog sve većeg utjecaja u azijsko-pacifičkom području i navodnog miješanja u australske poslove.

Kina je poduzela niz gospodarskih mjera odmazde prema više od deset australskih proizvoda, posebice ječma, govedine, vina i ugljena.

Payne je rekla da su australski diplomati posjetili voditeljicu šest puta od kada je uhićena.

Cheng je druga zatočena istaknuta australska državljanka nakon uhićenja pisca Yang Hengjuna u siječnju 2019., osumnjičenog za špijunažu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!