Australska policija uhitila 19 muškaraca povezanih sa zlostavljanjem djece

08.08.2023.

10:32

Autor: Hina/HRT/V.G.

Australska policija uhitila 19 muškaraca povezanih sa zlostavljanjem djece

Australska policija uhitila 19 muškaraca povezanih sa zlostavljanjem djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Devetnaest muškaraca je optuženo, a 13 australske djece sklonjeno od opasnosti nakon istrage o sofisticiranoj online mreži zlostavljanja djece, objavila je u utorak australska federalna policija (AFP). 

Istraga AFP-a počela je 2022. godine kad je FBI dostavio informacije o australskim pripadnicima mreže koji su na dark webu dijelili zapise o zlostavljanju djece.

Sudionici su softverom anonimno dijelili datoteke, razgovarali su na forumima i unutar mreže pristupali internetskim stranicama.

Australska policija priopćila je kako je dio sklonjene djece bio izravno zlostavljan, dok su druga sklonjena iz mjera predostrožnosti.

Istraga kodnog imena Operacija Bakis bila je moguća samo zbog bliske suradnje AFP-a i FBI-ja, rekla je zapovjednica australske policije Helen Schneider.

Kriminalci koji koriste enkripciju i dark web izazov su za snage sigurnosti, no Operacija Bakis pokazala je da suradnjom možemo osumnjičenike privesti pravdi, kazala je.

Gledanje, distribucija i proizvodnja sadržaja o zlostavljanju djece je grozan zločin, a razine do koju osumnjičenici idu kako bi izbjegli otkrivanje čine ga posebno opasnim što duže izbjegavaju otkrivanje, duže mogu nastavljati svoj krug zlostavljanja.

Operacija Bakis korijene ima u ubojstvu dvoje FBI-jevih agenata tijekom povezane istrage na Floridi 2021. godine. Nakon toga je FBI započeo međunarodnu operaciju s ciljem pronalaska zlostavljača na platformi. Dosad je ukupno uhićeno 79 ljudi s te mreže. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!