Australci idu na referendum za veća prava domorodaca

19.06.2023.

08:47

Autor: Hina/D.M./HRT

Aboriđini, ilustracija

Aboriđini, ilustracija

Foto: ChameleonsEye / Shutterstock

Australski senat podupro je održavanje referenduma radi izmjena Ustava kojima bi se priznali njezini domorodački narodi. Cilj je dati Aboridžinima i Otočanima Torresova prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihove zajednice.

Senat je izglasao odluku s 52 glasa 'za' i 19 'protiv' kojom je potvrđen tekst ustavnih promjena koji će se naći na referendumu, nakon što je donji dom parlamenta prihvatio nacrt odluke u svibnju.

Članovi senata nakon glasanja počeli su pljeskati. Referendum će se održati prije kraja 2023. Prema lokalnim medijima, Australci će na njega vjerojatno izaći u listopadu.

- Korak smo bliže tomu da se pruži glas vezano za potrebe i težnje australskih domorodaca, rekla je ministrica za domorodačka pitanja Linda Burney na konferenciji za novinare. 

Australski premijer Anthony Albanese je na Twitteru napisao: "Zajedno možemo pisati povijest tako što ćemo u naš ustav staviti priznanje za Aboridžine i Otočane Torresova prolaza". Albanese se za referendum zauzima otkako je pobijedio na izborima u svibnju 2022.

''Dvostruka većina'' potrebna je da bi se omogućile ustavne promjene. Prema australskom izbornom povjerenstvu, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova 'za', no i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Aboridžini i Otočani Torresova prolaza smatraju se dijelom stanovništva od ustavnih promjena iz svibnja 1967.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!