07:45 / 20.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Australski premijer: Facebook nas je uvjetno ponovno prihvatio za prijatelja

ilustracija

ilustracija

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Australski premijer Scott Morrison izjavio je kako se tehnološki gigant Facebook vratio za pregovarački stol nakon što je ranije ovoga tjedna blokirao vijesti na svojoj stranici u toj zemlji.

Nagla odluka Facebooka kojom je onemogućio Australcima dijeljenje vijesti na toj stranici te skidanje kako domaćih tako i stranih informacijskih servisa, za posljedicu je imao i brisanje nekoliko vladinih računa zbog čega je ta tvrtka na sebe navukla bijes.

- Facebook nas je uvjetno ponovno prihvatio za prijatelja. Ono što mene veseli jest činjenica da se Facebook vratio za stol - kazao je Morrison na subotnjoj konferenciji za medije.

Facebook je službeno objavio kako nije promijenio svoj stav kojim se protivi zakonskoj odredbi prema kojoj društvene mreže moraju plaćati za poveznice koje nude za dijeljenje vijesti. Australija je prva zemlja koja je uvela takvu odredbu, a istu mogućnost najavila je i Kanada.

Australski rizničar Josh Frydenberg u petak je izjavio da je u vezi s tim razgovarao s izvršnim predsjednikom Facebooka Markom Zuckerbergom i da se očekuju daljnji razgovori tijekom vikenda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!