08:49 / 02.08.2021.

Autor: Hina/HRT

Australski Queensland produljuje "lockdown" zbog širenja zaraze

Australski Queensland produžuje lockdown zbog širenja zaraze

Australski Queensland produžuje lockdown zbog širenja zaraze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Australska savezna država Queensland u ponedjeljak je produljila "lockdown" u svom južnom dijelu nakon novih, za tamošnje prilike, rekordnih 13 slučajeva lokalnog prijenosa zaraze koronavirusom, dok susjedna država Novi Južni Wales bilježi nove dnevne rekorde u broju zaraženih.

Novi slučajevi zaraze u Queenslandu vezani su uz klaster koji sada obuhvaća 31 slučaj, navode agencija AAP.

Grad Brisbane i obližnja Zlatna obala među pogođenim su područjima, u kojima je građanima dopušteno napuštati domove samo zbog vrlo važnih razloga, poput posla, nabave, zdravstvene skrbi ili cijepljenja.

To područje graniči s državom Novi Južni Wales, koja je uvela strogo zatvaranje na području Sydneyja prije nekoliko tjedana, a te restrikcije ostat će na snazi najmanje do 28. kolovoza.

U ponedjeljak je vlada Novog Južnog Walesa objavila da imaju 207 novih dnevnih slučajeva zaraze.

Australija je tijekom 2020. primjenjivala strategiju borbe protiv koronavirusa koja se oslanjala na uvođenje strogog "lockdowna" i zatvaranje granica, i u tome je mjesecima bila vrlo uspješna, no sada je suočena s izazovom koji donosi delta-varijanta koronavirusa, koja se brzo širi i registrirana je u Sydneyju.

Vlasti nastoje ponovno pokrenuti program cijepljenja koji u toj zemlji nije daleko odmaknuo.

U cijeloj Australiji, zemlji s 25 milijuna stanovnika, dano je otprilike 12 milijuna doza, navodi agencija Dpa, a drugi izvori govore o 17 posto cijepljenih među odraslima.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian ponovno je u ponedjeljak pozvala građane Sydneyja da se cijepe. Na odaziv na cijepljenje najviše su utjecali problemi vezani uz nuspojave koji su pratili početak primjene cjepiva AstraZenece.

Australski premijer Scott Morrison rekao je u ponedjeljak da bi strogo zatvaranje trebalo postati prošlost kada se više od 80 posto ljudi cijepi.

Od početka pandemije Australija je zabilježila oko 34.000 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 920 smrtnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!