22:35 / 01.01.2020.

Autor: HRT

Austrija: konzervativci i Zeleni postigli koalicijski dogovor

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Foto: - / REUTERS

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.
Austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Ovo je prvi puta da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni.

Na parlamentarnim izborima 29. rujna pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Dvije stranke već tjednima vode pregovore koji su bili usredotočeni na proračun, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.
Afera nakon koje je Kurz rekao "Sad je dosta"
Ranija vlada Sebastiana Kurza u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u svibnju zbog afere Ibiza, kada je u javnost procurila video snimka na kojoj šef FPOe-a Heinz Christian Strache nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha. Strache je tada podnio ostavku te ga je na čelu stranke zamijenio Norbert Hofer.

Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Lukemsburg jedna od zemalja EU-a u kojima ekolozi sudjeluju u vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!